Den tid vi lever i just nu kommer i framtiden beskrivas som den viktigaste tidpunkten i den mänskliga historien. En tid som senaste åren inleds med att gräsrotsrörelser gör uppror mot föråldrade och repressiva ledarskaps- strukturer inom alla områden och på alla nivåer. Detta sker på ett sätt och med en omfattning som aldrig tidigare varit möjligt. Det är ett resultat av internets nyfunna möjligheter, en ny generation som mognar och kan använda dem samt ett växande kollektivt mod att trotsa dåligt ledarskap.

Dan Brown skriver om en ny organism som infiltrerat mänskligheten, Elon Musk berättar med hög röst att vi skall akta oss för A.I, EU’s nya GDPR lagstiftning om rätten till sitt eget digitala liv träder i kraft och vi har en blockkedjeteknologi som propsar på att den kan hantera förtroende bättre än vad vi är vana vid. Vi står helt klart inför ett paradigmskifte, en ny era, en ny värld med förutsättningar mänskligheten aldrig tidigare upplevt. MEN det är inget vi skall vara rädda för, utan välkomna. Föreställ dig att Gud står bredvid dig med handen på din axel. Du känner en trygghet i att han finns vid din sida.

Det finns ett antal olika strömningar som börjar närma sig varandra och centralt för dessa är de tekniska framstegen som skett på senare år. När internet kom, så fick vi åtkomst till information över hela världen. Men det som står för dörren är mycket större. Blockkedjetekniken med Bitcoin murbräcka kommer ge oss möjligheten att bestämma över vår digitala persona och det värde som knyts till den. Det kan låta som en utopi, men tänk dig en situation där du kommer vara anonym i alla lägen, där du inte själv medgett det motsatta och detta utan att bli ifrågasatt. Tänk dig att inte ens din arbetsgivare känner till din identitet. Detta med staten och skattemyndighetens godkännande. Jag förstår att det låter som en utopi, men tekniken finns och även om det kommer ta ett par år att ta till oss den, så är vi på väg mot en värld där vi alla på lika villkor äger oss själva.

Kategorier: Nyårstal

Translate »