Mayakalendern

Mycket har hänt under året som gått. Den stora mängden av oss anser nog tillochmed att: ”för mycket har hänt för att kunna ta in världsläget”. Ekonomin i världen är i gungning. Arabisk vår, uppror och revolution tycks ske lite var stans. USA tycks vilja sätta stopp för privatlivet på internet. Trygghet, tro på framtid och hederligt svenskt lugn och ro tycks bortblåst. Skall det fortsätta så här?

Nej, det kommer inte fortsätta så här. Men det kommer ta tid innan det vänder. Det som sker i världen är att vi börjat säga ifrån. Vi har fått nog av folk som utnyttjar system som är ämnat hjälpa dem som har det svårt. Vi har fått nog av folk som bryter mot lagen och vill få oss att anse att ”alla gör ju det, därför så spelar det ju ingen roll”. Visst, det kan låta enkelt. Men det är enkelt, men perspektiven faller när man ser till massans storlek. Det har aldrig hänt tidigare och därför händer allt samtidigt.

Föregående nyårstal förutspådde 2011 som ”lyckans år”. Det kan vara svårt att se lyckan i året som gått. Men många av oss har väntat på det som sker i världen och ”lyckans år” kunde nog inte ha passat bättre, även om orden känns avlägsna. De kommande månaderna kommer vara omtumlande för oss alla. Vi som har det så bra, hur kommer det sig att alla världens problem letar sig fram till oss? Nej, så skall vi inte tänka i dessa tider. Problemen har alltid funnits där, vi har bara sopat dem under mattan. Men nu går det inte längre.

Om 2011 var ”lyckans år” så blir 2012 året då en ny tid stundade. Ett tungt år för sinnet med många frågor om meningen med livet och vad som är värt kommer vi grubbla på. Om Gud och religion är svaret, vad ÄR då Gud och religion egentligen och hur nå vi tillbaka till dem? Traditionellt tänkande i dessa frågor är lika förlegade som den tid som varit och lika mycket som vi behöver tänka nytt i våra samhällssystem, så behöver vi tänka nytt i andliga frågor. 2012 kommer bli året då vi vågade göra det.

Vi tackar Gud för 2011 och välkomnar 2012: ”En ny tid stundar”

Translate »